10 jaar vasthoudendheid van Henk Welp leidt tot resultaat
Vrijdag 26 juli verzamelen zich zeker 100 belangstellenden op de plek waar ooit het Noorderstation stond. Vanmiddag onthult burgemeester Koen Schuiling het kunstwerk ter nagedachtenis aan het bijzondere gebouw en de opening van de van de spoorverbinding Groningen-Delfzijl 140-jarig geleden.
Waarom dit kunstwerk?
Henk Welp groeide op nabij het Noorderstation en het Noorderstationsplein en beleefde hier zijn jeugd. Henk wilde daarom dat de herinnering aan deze plek bewaard moest blijven. Aanvankelijk was de groep die ijverden voor een herinnering groter, maar Henk Welp en Gerard van de Poll bleven over tot de dag van de onthulling. Er is 10 jaar geleden gestart en onderweg zijn veel ze tegenslagen ontmoet. Eerst was het plan een herinneringswand onder het station. Maar de kunstenaar van de kunstwerken die er nu hangen, stak er een stokje voor. Ook wilden beide mannen een terugkeer van de naam Noorderstation omdat die naam in de volksmond nog steeds gebruikt wordt. Maar bij alle moeite en inzet is er helaas weinig steun en ook geen bijdrage geweest van de NS en Prorail. Wel van stationsmanager Radjan Barhoe.

Kunstenaars
Uiteindelijk zijn de beide mannen met de kunstenaars Marc Buddendorf en Ditmar van Dam aan de slag gegaan. Geld bleek het grootste probleem tijdens het hele proces en het kunstwerk moest worden ontworpen op basis van het beschikbare budget. De samenwerking met de beide kunstenaars was erg prettig. Zij waren zo flexibel dat ze zich iedere keer weer aanpasten aan de wensen van de beide heren. Het kunstwerk is van een vernuftige opbouw en een helder beeld. Een pareltje bij het stationsgebouw. Helaas ziet het station er zelf enigszins verwaarloosd uit en hopelijk is dit kunstwerk aanleiding om meer aandacht te schenken aan het gebouw en de omgeving.
Henk Welp, drijvende kracht
Henk nam daarna het woord met een historische stationspet op zijn hoofd. Met enkele anekdotes schilderde hij ons een beeld van jeugd en wat hij meemaakte en hoe hij die tijd beleefde. Hij verdient alle lof voor de totstandkoming van dit project. Hij bleef volhouden en was niet stuk te krijgen. Hij heeft via giften en sponsoring behoorlijk wat geld kunnen vergaren. Daarvan is het kunstwerk bekostigd, maar ook de fototentoonstelling en de historische filmpjes. Â


Burgemeester Koen Schuiling
Hij begon met de mededeling dat hij als leerling les heeft gehad van Henk Welp op de basisschool. Hij veronderstelde dat Henk best wel tevreden mag zijn met wat ik bereikt heb. Hij was verheugd vandaag dit kunstwerk te kunnen onthullen zodat er aandacht blijft voor deze historische plek. Hij stelde ook dat het een historische vergissing is geweest het gebouw van het Noorderstation af te breken. Maar de vooruitgang en groei van de stad was aanleiding om Station Noord te bouwen. Schuiling beloofd dat op termijn, het gebied rond dit station wordt opgeknapt en dat het goed zou kunnen dat het een knooppunt van openbaar vervoer wordt. Past ook in het plan het autoverkeer hier te stoppen. Hoe dat eruit gaat zien en wat er uiteindelijk gerealiseerd gaat worden, blijft afwachten.

15 juni 1884: Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Halte Staatsspoor gebouwd, toen nog met Kostverloren als
extra stop, en een jaar later omgedoopt tot Noorderstation.
De stoomtrein werd rond 1950 vervangen door een
dieseltrein, de Blauwe Engel. Daarop volgde nog de Rode
Duivel.
December 1974: Â Â Â Â Â Het gloednieuwe Noorderstation wordt in gebruik genomen.
Naast dit kunstwerk is er een historische fototentoonstelling te zien op de ramen van beide kunstruimten naast het station. Op het perron zelf zijn historische filmfragmenten te zien over het verkeer op en rond het station.